MyModel Network

In de aandacht

Deze behoort tot de top 50 van meest bekeken foto's uit de laatste 24 uur.
van Stephanie
Mooi!      (8 stemmen)
MyModel - portfolio\'s van fotomodellen, fotografen en andere artiesten.

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten.

Belangrijke hint inzake fotobescherming en internet zoekrobots

Gepubliceerd op 10 juni 2017

Dit bericht is belangrijk te weten door alle leden maar in het bijzonder voor leden die al lid waren vóór 17/11/2016 (onrechtstreeks gerelateerd met de overname van de website)

Via-via is bij MyModel de vraag gekomen waarom iemands foto's zichtbaar kunnen zijn in Google terwijl niet-leden op de site de foto's van die persoon niet kunnen zien. We zullen in dit aritkel uitgebreid uitleggen hoe dit kan en waarom dit een beetje jouw eigen fout kan zijn uit onwetendheid.  Wie dit leest zal dit weten aan te pakken en meteen ook deze kennis kunnen gebruiken op andere websites.

We beginnen meteen met een advies als samenvatting dat het probleem vermijdt.  

Onthoud het volgende voor altijd :

Als je besluit je foto's te beschermen door je profiel of je foto's af te schermen, kies dan eerst de juiste beveiliging alvorens foto's in je portfolio te plaatsen die liever niet aan het grote publiek getoond mogen worden.

Het internet is een gigantische bibliotheek waarin je alles snel kan vinden.  Of toch bijna alles.  Dit is dankzij Google.  Maar vergeet ook niet dat er nog meer dan duizenden andere zoekrobots wereldwijd zijn die dagelijks alle stukjes zichtbare en onzichtbare informatie van websites van over de hele wereld verzamelen.  Die informatie kan tekst, afbeeldingen of video zijn, en soms ook informatie die niet zichtbaar getoond wordt zoals meta tags.

Voor wie er niet van bewust is, elke websitepagina ter wereld is standaard zichtbaar voor elke inwoner op planeet aarde die over internet beschikt.  De uitzonderingen beginnen met landen wiens regering beslist heeft dat bepaalde buitenlandse sites niet mogen bezocht worden.  Hierbij behoren China en Noord-Korea als meest typerende landen bij.  Https://mymodel.website kan niet bezocht worden vanuit China bv. omdat de Chinezen bang zijn voor spionageberichten via zulke sites.  Is MyModel dan een dekmantel voor geheime diensten ?  Snel geraden, een dikke NEE dus. Het gaat hier om een principiele instelling dat sommige internetcategorieën (zoals communities) niet toegestaan zijn om te bezoeken.  Maar van dat Chinees probleem liggen wij in België en Nederland niet wakker van tenzij we op vakantie in China zijn en dringend een fotoshoot willen plannen met iemand van onze site.

In een tweede niveau kunnen individuele bedrijven (dus wel in België of Nederland) webcontrolesoftware installeren waardoor het voor hun werknemers niet mogelijk is om MyModel te bezoeken.  Soms kan dit toch wel maar zijn bv. alle foto's van de website niet zichtbaar.  Dat is allemaal softwarematig.

Op een derde niveau kunnen website ontwikkelaars webpagina's van hun site beveiligen op allerlei manieren.  Dit speelt wel in ons verhaal dat we willen aanhalen.  Hierbij kunnen pagina's bestaan die geen enkele bezoeker kan openen, behalve de webeigenaar. Er kunnen voor de bezoekers ook individuele beperkingen opgelegd worden zodat niet alle informatie kan gezien worden en bezoekers kunnen we ook in groepen behandelen.

Let op ! Vóór de overname van de site, uitlopend tot 17 november 2016, was van elk lid het portfolio VOLLEDIG zichtbaar voor iedereen in de wereld.  Als er dan toevallig een pikante foto tussen zat dan kon die ook bekeken worden door een inwoner van Vaticaanstad of Casablanca. Internet zoekrobots overal ter wereld die de MyModel website hadden ontdekt grabbelden bovendien alle informatie die afgelezen kon worden, dus niet alleen de tekst maar ook alle foto's.  Dit betekent dat als je een profiel had van vóór 17 november 2016, dat je er zeker van mag zijn dat je informatie en foto's terug te vinden waren in de Google zoekresultaten mits ingave van de best passende sleutelwoorden van de betreffende webpagina.  Een internet robot kopieert namelijk die informatie naar haar eigen webservers om zo het resultaat snel te kunnen vertonen.  Zo gebeurt het ook dat stukken tekst en foto's die ondertussen weer verdwenen zijn op MyModel dan toch weer voor een tijdje zichtbaar blijven in de internet zoekresultaten van Google.  Een zoekrobot controleert immers niet elke dag of de webpagina nog bestaat en dezelfde informatie bevat.  Zelfs als de websitepagina op zeker ogenblik niet meer bestaat dan nog zal Google niet meteen de informatie weggooien die hij een tijdje terug wel vond.  Het hangt van zoekrobot tot zoekrobot af hoe vaak een webpagina wordt bezocht en hoe snel die uiteindelijk weer verdwijnt uit de zoekresultaten nadat die beschouwd wordt als definitief onbereikbaar.  Als we het over webpagina's hebben dan moet je vooral ook rekening houden met de individuele foto's  als webelementen die bij Google apart bijgehouden worden en te bekijken zijn in de Afbeeldingen resultaten.

Het goede nieuws is dat naar mijn weten geen enkele zoekrobot informatie van onbestaande webpagina's of foto's nog maandenlang bijhoudt want zoekresultaten zijn er voor informatie aan te bieden die op het internet nog te vinden is.  Hier laten we weer de zoekrobots van de geheime diensten zoals het NSA (National Security Agency) dan weer buiten beschouwing.  Die durven nog een stapje verder te gaan door te hacken wat niemand anders kan zien. :-)

Nu terug even met de voeten op de grond.  Waarom herhalen we die datum van 17 november 2016 als een keerpunt ?  Wel, omdat vanaf dat ogenblik de mogelijkheid werd aangeboden op de website om privacy instellingen te zetten.  Onlangs hebben we ze ook beter gesymboliseerd om mensen daar ook volledig van bewust te maken. Nl. de volgende :

 

Voor de uitleg van deze symbolen refereren we naar een recent vorig artikel uit onze nieuwsreeks.  Vóór 17 november 2016 bestond enkel die eerste vorm die "zichbaar voor heel de wereld" betekent.

Heel belangrijk om weten !  Wie een profiel had van vóór 17 november 2016 en na deze datum heeft beslist om zijn/haar profiel af te schermen zodat anonieme bezoekers geen informatie meer zien, zal toch moeten beseffen dat Google alle foto's heeft kunnen indexeren voor het moment dat je de bescherming inschakelde.  Meer nog, Google weet exact de foto te vinden op de website zonder nog toegang te hoeven hebben tot de specifieke webpagina.  Zolang de foto niet werd weggehaald van die plaats, blijft Google de verblijfplaats tonen.  Nieuwere foto's daarentegen zal ze niet vinden omdat de link niet meer getoond worden waar nieuwere foto's te vinden zijn.  Je nieuwere foto's zijn dan niet terug te vinden in Google maar al deze die zichtbaar waren voor de inschakeling van de bescherming dus wel.

Voor wie vóór 17 november een profiel had op deze website impliceert dat hij/zij had moeten weten dat alle foto's en tekst voor iedereen op de wereld raadpleegbaar waren en in de zoekrobots werden opgenomen en daar akkoord mee moest zijn met de toenmalige voorwaarden.

In feite doet de datum van 17 november 2017 op zich niet ter zake want voor alle andere profielen geldt ook het feit dat wanneer de bescherming eerst uitgeschakeld was en daarna pas weer ingesteld, dat alle foto's van het moment voor de inschakeling wellicht allemaal opgenomen zijn in Google en/of andere zoekrobots.  We gebruiken hier het woord "wellicht" omdat het verschil met foto's die vóór 17 november 2016 geplaatst werden en deze daarna is dat in het eerste geval de zekerheid 99,99% is dat ze opgenomen zijn in Google en dat het op latere data er nog van af kan hangen wanneer de zoekrobotjes langskwamen.  Daar is absoluut geen tijd op te plakken en dus kan het zijn dat je het geluk had om de vergeten bescherming nog op tijd aan te passen nog vóór een zoekrobot je te grazen zou gehad hebben.  Maar......het is niet dat je foto achteraf niet opduikt in Google dat je helemaal gerust kan zijn : je foto kan dan misschien wel staan te blinken in Russische zoekrobots zoals Yandex.ru en Rambler.ru.

Het goede nieuws is dat alle profielen die gecreëerd werden vanaf 17 november 2017 meteen standaard afgeschermd stonden en daarom hadden al die personen de kans de gewenste privacy in te stellen.  Zij hadden de volledige verantwoordelijkheid zelf in handen.

De grote vraag van sommigen is wellicht "Waarom staat er zoveel informatie van MyModel allemaal bij Google ?" Websites worden gevonden dankzij de aanwijzingen van Google en ander zoekrobots.  Je zoekt een fotomodel of fotograaf in België of Nederland, en je komt dan dankzij de resultaten bij MyModel terecht.  Eventueel kies je liever een andere website die dezelfde informatie aanbiedt.  Zonder opname in Google zou MyModel een exclusief clubje zijn zonder nieuwe inschrijvingen van modellen of fotografen, zonder links vanuit Facebook of andere websites : we zouden een website zijn die enkel bestaat van horen zeggen.  Een website die geen vindbare resultaten toont in Google resultaten is na de geboorte nog niet levend.  Laat dit nu net de grote sterkte zijn van MyModel om zo sterk te scoren op het internet.  Je zoekt het woord "fotomodellen" in Google en meteen staan wij beschikbaar op de eerste pagina van de resultaten, dit terwijl ik bij mij 150.000 resultaten kan zien.  Het is zelden dat iemand die zoekt nog verder kijkt dan de vierde pagina van de zoekresultaten, laat staan de 98e tot waar nog maar een kleine 2.000 van de 150.000 resultaten getoond werden.

Een technisch weetje. Wil je alle geindexeerde pagina's en foto's van MyModel kennen ?  Tik dan "site:mymodel.website" in Google en je weet meteen wat Google allemaal bijhoudt op dit ogenblik.  Kijk ook even bij  Afbeeldingen.  Typ ook eens "site:mymodel.website mijn naam" en vervang dat door je eigen naam uiteraard.  Je vindt wellicht veel informatie van je terug, ...of je bent heel voorzichtig geweest met het vrijgeven van informatie. Vergis je echter niet, Mymodel heeft geen invloed op de behoudspolitiek van Google.  Wij kunnen niet forceren dat Google opgeslagen informatie over onze website wegneemt.   Wij zijn er wel van overuigd dat Google die informatie op een redelijke manier behandelt.

Hoe goed scoort MyModel t.o.v. van andere websites inzake privacy ? Het antwoord is alvast : "Veeeeeel beter dan het gemiddelde".  We bieden verschillende privacy instellingen, de communicatie op onze website is gecodeerd met een veiligheidscertificaat aanwezig (https site), wachtwoorden worden volledig streng versleuteld, er zijn controlemechanismen die je rechten controleren en laatst, maar niet het minst, al je gegevens worden echt binnen de 24 uur grondig vernietigd door onze eigen robot.  Weg is weg bij ons.  Wij houden ons niet bezig om verwijderde profielen als zombieprofielen bij te houden zonder dat iemand ze kan raadplegen maar toch nog maanden en jaren opgenomen blijven in Google resultaten met één bepaalde strategie : Google misleiden met een grote hoeveelheid informatie om hoger te scoren in zoekopdrachten van Google.

MyModel is sterk genoeg om toch boven de concurrentie te stijgen in de zoekresultaten net door het feit dat wij een levende website hebben met een hoge activiteitsgraad door onze bezoekers en leden.  Wij hebben geen zombieprofielen nodig.  Straffer nog, wij verwijderen zelf profielen als ze niet meer actief zijn volgens de gestelde normen (zie profielscores).

OK, er is nog één belangrijke vraag te beantwoorden die velen uit de penarie helpen wanneer ze toch te laat hun foto's hebben afgeschermd.  Dit is het volgende eenvoudige truukje :

  • Controleer of je privacyinstellingen goed staan in je profiel.
  • Kijk dan of je je foto's terugvindt in Google.  
  • Zit er eentje tussen in de Google resultaten die je niet aan het openbare publiek wil laten zien, ga dan naar je portfolio, schrap je die foto maar en plaats die zelfde foto dan gerust opnieuw in je portfolio door hem te uploaden van je computer.  Zo simpel is het.  Het kleine technische truukje dat er achter schuilt is dat de nieuwe, geüploade foto een andere nummer krijgt die Google niet meer kan vinden door de blokkade van de profielbescherming.
  • En dan......dan is het wachten......wachten........totdat Google meerdere malen merkt dat die geschrapte foto met de oude nummering niet meer boven water komt op de site en besluit dat die foto er niet meer is.  Helaas.....sneller gaat het niet.

Nog vragen of twijfels ?  ==> vragen@mymodel.nl.  Je vraag niet rondstrooien op Facebook, of elders op het internet, of niet jammeren bij al je collega's want dan ontdekken wij je probleem misschien pas een half jaar later terwijl je onmiddellijk had geholpen kunnen worden.