In de aandacht

Deze locatie is een van de fotolocaties die je kan boeken.
Bunkers IJmuiden
Naam : Bunkers IJmuiden
MyModel - portfolio\'s van fotomodellen, fotografen en andere artiesten. Hoe bouw je ervaring op als model ?

Hoe bouw je ervaring op als model ?

Wellicht heb je reeds een inschatting voor jezelf gemaakt hoe goed je als model scoort en dit is wellicht op basis van soortgelijke opdrachten uit je eerdere leven. Mensen die je talenten merken raden je misschien aan om ervaring op te doen als model.

Je moet echter beseffen dat veel vrouwen model willen worden en er is dus veel concurrentie onder de modellen zonder echte ervaring. Om echt een voorkeurspositie te bekomen zal je er voor moeten zorgen dat commerciële organisaties, zoals modellenbureau's, interesse in je hebben. Hier volgen enkele tips hoe je als model beter kan worden.

 1. Wees niet te kieskeurig bij eerste ervaringen

  Voor verschillende soorten shoots gebruik je wellicht ook verschillende modelposes. De ene pose zal je al wat gemakkelijker aanvoelen dan de andere maar het is belangrijk dat je verschillende mogelijkheden ervaart en daar in verbetert. Ook poseren met verschillende omgevingsfactoren zijn belangrijke ervaringen. In studio, in de natuur, in de stad, samen met andere modellen, in aanwezigheid van een fotograaf alleen of met een aanwezig publiek, met verschillende outfits, .... er zijn zeer veel situaties waar je als model op moet kunnen voorbereiden om professionaliteit te ontwikkelen.

 2. Oefen op bewegingen

  Niet iedereen heeft daar een natuurlijk talent in maar het is wel aan te leren. Bewegingen die spontaan overkomen zorgen ook voor betere poses. Het is niet altijd even gemakkelijk in allerlei outfits waarvan velen niet alledaags te noemen zijn en wat inspanning vragen om aan te wennen. Een van de veel voorkomende uitdagingen zijn het goed kunnen op hakken. Dat moet je kunnen als je regelmatig modellenwerk wil uitvoeren.

 3. Zelfzekerheid en professionalisme

  Als model moet je een zelfzekerheid uitstralen. Je bent immers een voorbeeld voor anderen die je moet zien te overtuigen op de foto's. Natuurlijk heb je na de eerste ervaringen nog niet zoveel zelfzekerheid omdat je nog wat moet aanvoelen of je het goed doet op de set. Anderen zullen je er op wijzen wat beter kan of wat niet goed is. Wees geduldig en aanvaard de commentaren zonder je boos te maken. Blijf vriendelijk. Als je met ervaren professionals samenwerkt dan kan je hier veel uit leren.

  Probeer zelfzeker te zijn maar speel geen blufpoker met je eigen mogelijkheden. Er zijn grenzen. Doe je teveel alsof dan komt die houding ook niet meer natuurlijk over. Je moet nog altijd jezelf blijven. Inlevingsvermogen is belangrijker.


  Wie beweert dat modellenwerk iets is voor domme blondjes die geen andere job kunnen uitvoeren heeft er zelf niks verstand van en heeft een waardeloos cliché in zijn achterhoofd. Modellenwerk is weldegelijk een vak met uitdaging waarvoor weinigen in de maatschappij in aanmerking komen. Mooi zijn is niet genoeg. Bovendien heb je ook wat kennis nodig voor een goede omgang met mensen. Communicatievaardigheden zijn belangrijk. Die eerste vaardigheden blijken al gauw nodig bij een eerste gesprek dat in deze moderne tijd meestal online gebeurt. Let dus op je taalgebruik, spelling en grammatica om een goede indruk te maken tijdens een gesprek. Kennis van wat woordenschat in de omgangstaal met fotografen en modellenscouts zorgen ook voor snellere akkoorden. Als je naast modellenwerk ook nog als hostess wenst ingeschakeld te worden dan komt die benodigde talenkennis extra van pas want je komt wellicht in gesprek met klanten van een bedrijf.
  Dus goed opletten op je taalgebruik. Schrijf je tekst zoals "Ik ben op zoek naar fotograven voor een nieuwe ervaring", dan denken fotografen meteen aan lugubere dingen en weten ze dat je nog niet veel in contact bent geweest met fotografen en zeker nog niet veel ervaring hebt in fotoshoots want anders zou je weten dat de spelling "fotografen" niet "fotograven" is.

 4. Promoot jezelf

  Ben je ingeschreven bij een modellenbureau ? Fijn zo. Zij zijn verondersteld jou te promoten in hun eigen belang. Doe ze dit niet dan is de kans klein dat je opdrachten zal krijgen. Jezelf promoten daarentegen levert veel meer succes op. In deze moderne tijd is de nummer 1 plaats voor reclame uiteraard het internet. Indien je zelf de middelen en de kennis hebt doe je dit in eerste instantie op je eigen, persoonlijke website waar je alle nieuwtjes kan tonen zoals je dit wil. Via een contactpagina komen de aanvragen om model te staan dan binnen. Beschik je niet over die middelen dan heb je ook de populaire social media kanalen zoals Facebook en LinkedIn. Maar vergewis je dat Facebook niet zo doeltreffend is om de aandacht te trekken tenzij je ondertussen al duizenden volgers hebt. Facebook is een speeltuin waar ieder zijn informatie ingooit voor anderen, interessant of niet. Die info is voornamelijk ten dienste van reclamebedrijven die jou dan beter kunnen analyseren om producten aan te bieden. Een oproepje gaat al gauw verloren op Facebook. Een modelpagina op Facebook oprichten over jezelf is een goed initiatief maar dan heb je een pagina en dat is het dan. Op Facebook moet je betalen als je aandacht wil of je moet er natuurlijk je beroep van maken om dagelijks nieuwe contacten te leggen en voortdurende nieuwe berichten te posten. Dit is ofwel zeer tijdrovend, ofwel zeer kostelijk.

  Sluit je aan op MyModel en nog een aantal gelijk(w)aardige websites die specifiek gericht zijn om modellen in contact te brengen met professionals uit de branche. Hier sta je dan echt als model gepromoot waar efficiënt gericht gezocht kan worden op modellen. MyModel ontvangt per maand enkele tienduizenden bezoekers die iets zoeken dat met modellen of andere artiesten heeft te maken. Wellicht een hondervoud meer bezoekers dan op je eigen website. Misschien zoeken ze een model met jouw kenmerken.

  Overweeg in je profiel de keuze tussen een sterke privacy (waarbij niemand van buiten de website je kan vinden) of een keuze van een publiek profiel met je naamsvermelding om echt een naamsbekendheid op te bouwen. Ben je beginnend model met een bescheiden portfolio dan kan je je aanvankelijk tevreden stellen om in contact te komen met professionals die jou ervaring laten opbouwen. Heb je wat meer ervaring en een hogere portfoliowaarde dan kan je overwegen om voor een wijd publiek te kiezen waarbij je ook kan gevonden worden door niet-leden op de MyModel website. Een reden om toch een gesloten profiel te behouden onder een pseudoniem zou echter kunnen zijn dat je modellenwerk als bijactiviteit uitvoert en dat je werkgever dit niet mag te weten komen. Let op hoe andere websites je privacy behandelen. Kan je je privacy niet bij andere websites afschermen, dan kies je best om enkel bij MyModel een profiel te behouden.

  Kies je voor naamsbekendheid dan is het verstandig om ook je MyModel portfolio te promoten, net zoals je dat zou doen voor je Facebook pagina. Het verschil tussen Facebook en MyModel is echter dat MyModel de mogelijkheid biedt om je informatie automatisch te verspreiden via de wereldwijde zoekrobots, met Google in het bijzonder. Op die manier kom je al sneller in de aandacht wanneer iemand een fotomodel zoekt via Google. Maar er is meer. Het is verstandig om de link naar je unieke portfolio pagina op MyModel elders te vermelden. Hiermee stuur je niet alleen mogelijke belangstellenden naar je up-to-date pagina op MyModel maar krijg je van MyModel ook sponsorpunten. Hoe meer unieke mensen via een link je MyModel portfolio bezoeken, hoe vaker dat MyModel je ook zal tonen in overzichten, waardoor je dan nog meer opvalt. Wie opvalt krijgt immers meer kansen om gevraagd te worden voor opdrachten.

  Naast het online promotiewerk kan je extra kansen creëren door je aan te melden bij castings die georganiseerd werden door organisatoren van evenementen, modellenscouts of de modellenbureau's zelf. Maar let op ! Neem een weloverwogen beslissing als een exclusiviteitscontract wordt aangeboden waarbij je voor slechts 1 organisatie aan de slag mag. Dit kan jou kansen ontnemen voor een bepaalde tijd.

 5. Let op je lijn. Eet gezond en beweeg regelmatig.

  Een goed model draagt zorg voor haar lichaam en blijft fit. De tijd van graatmagere looks is dan wel voorbijgestreefd maar een normaal gezond, voorbeeldig lichaam blijft wel een must. Eet gevarieerd en beweeg. Een fit lichaam helpt je bij moeilijkere poses en maakt je goede humeur bestendiger. Bovendien ziet je huid er ook gezonder uit door gebalanceerde voeding.