MyModel Network

In de aandacht

Deze behoort tot de top 50 van meest bekeken foto's uit de laatste 24 uur.
van Bexi
Mooi!      (4 stemmen)

model : Bexi
Fotocommentaar : Mowa Models - model Bexi
MyModel - portfolio\'s van fotomodellen, fotografen en andere artiesten.

Werken als fotomodel

MyModel - Nina Amlang - cover model
Model : Nina Amlang
Werken als foto model, een droom van velen in de jonge jaren. Toch zijn er maar weinig die uiteindelijk hun brood verdienen met modellenwerk. Dit heeft voornamelijk te maken met het doorzettingsvermogen en het beetje geluk dat nodig is om door te breken als fotomodel. Maar gelukkig is het tegenwoordig met behulp van het internet een stuk makkelijker voor iedereen om fotomodel te worden. Daarnaast is er ook steeds meer vraag naar fotomodellen en modellenwerk, omdat er tegenwoordig meer reclame dan ooit wordt gemaakt.

Bekendheid verwerven via online platformen

Het moeilijkste aan het worden van een fotomodel is het doorbreken en het vinden van modellenwerk als beginnend model. Als beginnend model modellenwerk vinden kon voorheen alleen door je in te schrijven bij een modellenbureau of castingbureau. Tegenwoordig kan dit nog steeds, maar dit is niet meer de enige manier! Er zijn nu ook veel websites die zowel ervaren modellen als beginnende modellen helpen bij op opbouwen van een modellen portfolio.  Ook Facebook behoort tot de mogelijkheden om contacten te leggen in de modellen- en fotografiewereld maar besef goed het verschil tussen websites die gespecialiseerd zijn in contacten in de modellenwereld en algemene websites zoals Facebook waar alles en iedereen welkom is en een voortdurende uitdaging betekenen voor je veiligheid en privacy.  Als ernstig model wil je immers niet tussen de berichten met ronddartelende kippen staan en wil je ook duidelijk onderscheid kunnen maken tussen ernstige modellenopdrachten en dubbelzinnige zwans.  Gespecialiseerde modellensites zijn enkel en alleen gericht op fotografie, modellen en aanverwante onderwerpen, en bieden gedetailleerde zoekmogelijkheden die relevant zijn met opdrachten hieromtrent zoals lengte van een model of andere lichaamskenmerken zoals de aanwezigheid van tattoos, of ervaringen.   Tussen deze modellenwebsites zijn er ook nog eens verschillen in de manier waarop informatie wordt aangeboden en hoe contacten worden gelegd.  Om het verschil te ervaren moet je bij verschillende ingeschreven zijn maar de grote verschillen ontdek je gauw.  Denk ook op termijn : dat een website een kleine vergoeding in abonnementsvorm vraagt is niet ongewoon en kan een positief signaal zijn dat de toekomst van de website verder wordt verzekerd door uitbreidingen en dat er enige controle is om over de inhoud van de website te waken.  Bij volledig gratis sites daarentegen heb je niks garanties en deze websites bestaan daarom ook veel minder lang.

Waarom is MyModel een goede keuze ?

  • MyModel Network is reeds vele jaren lang actief, de website wordt onderhouden, constructief verder opgebouwd en daarom ook steeds meer leden inschrijven.
  • De site heeft een positieve reputatie en wordt ondersteund door veel leden die met een democratisch abonnement iets meer rechten hebben op de website maar samen een flinke fundering vormen voor het voortbestaan van de website.
  • Nieuwe leden worden gescreend.  Leden met verhoogde betrouwbaarheid door referenties krijgen een verificatielabel waardoor contact leggen met nieuwe leden geen risicovol avontuur wordt.
  • Er is een hoge activiteitsgraad.  Meer dan elders kan je hier antwoorden en aangeboden opdrachten verwachten.  Inactieve leden verdwijnen of worden gemarkeerd zodat je meteen kan overwegen of contacten met minder actieve leden de tijd waard zijn.
  • Onbeperkt aantal foto’s in de portfolio’s.  Een overtuigend portfolio beperkt zich niet tot een tiental foto's, ook al zijn ze gevarieerd.  Als je meer foto's aanbiedt om te bekijken dan overtuig je anderen dat je foto's meer zijn dan toevallige doeltreffers.  Als je ervaring opbouwt dan zal het ook niet bij een reeks blijven want je hebt een vooruitgang te tonen.  Je kan ook aantonen dat je voor meerdere partijen al een succes betekend hebt. 
  • Mag je volgens je overeenkomst niet veel foto's online zetten ?  Dan kan je alvast overtuigende referenties online zetten door samenwerkingen met andere leden te bevestigen en links te plaatsen naar projecten waarover online sprake is.

     

Modellenportfolio opbouwen

MyModel - Nina Amlang - cover model
Model : Nina Amlang

Wanneer je vastberaden bent om door te breken zal je aan het begin niet direct geld verdienen met model staan. Je zal eerst een modellenportfolio op moeten bouwen. Dit modellen portfolio bouw je op door bijvoorbeeld modellenwerk te doen op TFP / TFCD basis, waarbij zowel het model als de fotograaf niet betaald krijgen maar de foto's als beloning hebben. Op deze manier bouwen zowel het fotomodel als de fotograaf vrijwel kosteloos aan hun eigen portfolio. Wees je er van bewust dat een fotograaf die een TFP shoot doet om foto’s voor z’n eigen portfolio te krijgen (en dus gratis werkt) jou de mooie portfolio foto’s bezorgd die je nu net zo hard nodig hebt om verder te komen.  Soms is deze fotograaf reeds ervaren maar nog geen professional die dit beroepsmatig doet. Soms is investeren in je toekomst als model door het huren van een echte professionele fotograaf met veel ervaring in modelfotografie een noodzakelijke stap om net even een mooier portfolio te krijgen die opvalt bij opdrachtgevers.

Soms kan je gratis bij professionele fotografen terecht voor “testshoots”. Dit zijn shoots waarbij de fotograaf foto’s maakt van meerdere modellen om inzicht te krijgen wie er geschikt is voor een bepaalde opdracht. Soms beoordeelt de fotograaf, soms een heel team van fotograaf, stylist, ontwerper, enz. De foto’s die bij de testshoot gemaakt worden zijn vaak zeer professioneel en erg bruikbaar voor je portfolio. Zo’n testshoot kost niets en wellicht maak je kans op de betaalde opdracht waarvoor getest wordt.

Werken op basis van TFP en TFCD

Door in je MyModel profiel in te stellen dat je bereid bent om op TFP / TFCD basis te werken kom je in aanmerking voor modellenwerk op deze manier.  Ook voor testshoots  :  hou ook de advertenties in de gaten. Dit is ideaal voor beginnende modellen die bezig zijn met het opbouwen van een modellenportfolio. Wanneer je genoeg ervaring hebt opgedaan kan je langzaam een vergoeding gaan vragen voor het model staan. Deze vergoeding kan je verhogen naarmate je meer ervaring opdoet. 

Soms hebben leden “geen ervaring” staan in hun profiel, maar ook “ik werk alleen tegen vergoeding”. Dat is vergelijkbaar met solliciteren voor buschauffeur zonder dat je een rijbewijs hebt.