Voor speciale mededelingen,
volg onze social media

   

MyModel - portfolio\'s van fotomodellen, fotografen en andere artiesten. Amateurmodellen

Amateurmodellen

Dit is een algemene term voor modellen die ofwel onvoldoende ervaring hebben ofwel slechts sporadisch ingeschakeld worden voor opdrachten die weinig professionaliteit vereisen. Zij kunnen uitgroeien tot een professioneel model van elk type model mits zij daar de nodige looks voor hebben en daar de tijd en inspanningen voor kunnen leveren om tot een professioneel niveau te komen en veel gevraagd te worden.

Als beginnend model heb je aanvankelijk nog geen professioneel portfolio en daarom begint zo een model met gratis te poseren voor fotografen onder de noemer TFP. TFP betekent "Time For Prints", of hedendaags meer als "Time For Pictures". Omdat fotografen weinig geïnteresseerd zijn om een amateurmodel te betalen bezorgden de fotografen vroeger de afgedrukte foto's als gecompenseerde beloning voor het model. Omdat de fotografie grotendeels is gedigitaliseerd spreekt men over het algemeen eerder over "Time For Pictures". De term TFCD komt ook nog voor als hetzelfde principe maar aangezien het steeds minder voorvalt om een CD met foto's te leveren is deze term ook aan het uitsterven. Men levert tegenwoordig via een beveiligd communicatietransport zoals downloaden van een website met beveiligde toegang zoals WeTransfer.com.

Hoewel niemand bewust streeft om amateurmodel te blijven is deze groep modellen vele malen groter dan die van de professionele modellen. Amateurmodellen kunnen wel bewust beslissen om modelopdrachten te aanvaarden als amusement met een kleine verloning. Als het ware experimenteren ze met verschillende kunstvormen totdat ze eventueel de gelegenheid krijgen voor een professioneel voorstel. Amateurmodellen komen meestal bij amateurfotografen terecht omdat de samenwerking ideaal is om van elkaar te leren. Zo krijgt een amateurfotograaf ook een waardevol portfolio bijeen om later professioneel aan de slag te gaan als ervaren modelfotograaf. Let op ! Sommige amateurfotografen fotograferen beter dan professionele fotografen. Het ligt er aan waar je de definitie legt. Iemand kan zich amateurfotograaf noemen omwille van het feit dat het zijn hoofdberoep niet is. Zijn potentieel van professionaliteit zal dan wel kleiner zijn dan een professionele fotograaf maar niet alle beroepsfotografen zijn gespecialiseerd in de aparte tak van modelfotografie. Naast de technische fotografiekennis word je pas echt modelfotograaf wanneer je creatieve ideeën hebt en op de gepaste manier kan samenwerken met verschillende types modellen. Er bestaan daarom ook workshops hoe je dit aanleert.

Een geslaagde basisportfolio kan de eerste aanleiding zijn om ontdekt te worden door iemand uit de professionele wereld. Dit kan een professionele fotograaf zijn die vindt dat jij ideaal zou passen bij zijn creatief idee. Modellenbureau's sturen hun modellenscouts uit om op zoek te gaan naar nieuw talent. Modellenscouts kijken in hun zoektocht naar nieuwe modellen in de eerste plaats op het internet vanuit hun luie stoel en bekijken o.a. de website van MyModel waar ze je modelportfolio kunnen bekijken en je contacteren. Soms halen ze modellen weg bij een ander modellenbureau en soms gaan ze in het openbare leven in de stad op zoek naar modellen die ze in levende lijve kunnen tegenkomen maar dat is tijdrovend en niet altijd succesvol vanwege de plotse overvallende vragen die ze aan potentiële modellen stellen. Hoeveel scouts ben je al tegen het lijf gelopen ? Vergeet het dus maar en waag je kans via een gespecialiseerde modellenwebsite zoals MyModel om in het oog te vallen of hou zelf advertenties in de gaten waar ze een oproep doen voor een (eenmalige) casting. Sinds dat er nog weinig ambitieuze modellenwebsites zijn zoals MyModel en met voldoende aanbod en inspanningen voor een ideale service is het aantal in goede keuzes van sites beperkt. Om die reden is Facebook nog redelijk populair om er een modellenpagina aan te maken. Helaas echter kom je op een Facebookpagina op hetzelfde niveau terecht als de Facebookpagina van de bulldog van de buren en zullen je verse berichten blijven zinken onder de berichten van waarin iemand anders vertelt over wat hij gisteren gegeten heeft. Dus.....betalen, betalen, betalen om eventjes bovenaan de mogelijke aandacht te trekken bij hopelijk het juiste publiek. Vergeet dat ook maar. Geef toe, MyModel is een goede keuze om in contact te komen met de juiste professionals. Ook voor professionele modellen.

Als je resoluut overtuigd bent om via een modellenbureau aan de slag te gaan dan maak je best een zorgvuldige keuze en lees je grondig de voorwaarden na. De laatste jaren zijn modellenbureau's als paddestoelen uit de grond gegroeid en er zijn dan ook veel verschillen in service, gaande van het luie modellenbureau die op kosten van de modellen leven tot en met de top van de modellenbureau's. Het aantal modellenbureau's die tot de top horen en een sterk professioneel aanbod aan modellen hebben, kan je op de vingers van 1 hand tellen. Zit je bij Models Office of Dominique Models dan zit je zeker goed. Zelfs als beginnend model kan je daar aangenomen worden maar dit betekent tegelijkertijd dat ze brood in je zien en dat je door een zeer strenge selectie bent geraakt. Het is wel mogelijk dat je aanvankelijk naar amateurfotografen wordt gestuurd of andere beginnende professionals zoals een beginnende modeontwerpster die zelf sterk scorende modellen zoekt met een beperkt budget om een naamsbekendheid op te bouwen. Of je er nu voor betaald wordt of niet, als je bv. de referentie van Models Office bij je naam kan plaatsen, dan is dat een eer vanwege het hoge imago van het kantoor en dat opent dan weer vele deuren. Wees wel over het algemeen voorzichtig bij minder befaamde modellenbureau's. Een verkeerde keuze en het beknot net je ambitieuze modellenambitie. Velen vrezen concurrentie en laten je een contract tekenen voor exclusiviteit. Dit betekent dat je enkel een modellenopdracht van hun kantoor mag aanvaarden en dat je alle mooie foto's van internetpagina's moet weghalen waar jij jezelf als model promoot. Het grote gevaar is dan dat je nergens nog aan bod komt als model omwille van het contract dat jou niks oplevert. Je kan net zo goed de kat uit de boom kijken met je opgebouwde modelportfolio op MyModel in afwachting van betere voorstellen.

Heb je een stevige basiservaring opgebouwd met een bijhorend portfolio met mooie foto's uit een verscheidenheid aan opdrachten en heb je nog steeds zin in nieuwe modellenopdrachten dan ben je in feite een semi-professioneel model te noemen.