In de aandacht

Deze foto kreeg laatst een 'Vind-ik-mooi' klik
van Sally E.
Mooi!      (9 stemmen)
MyModel - portfolio\'s van fotomodellen, fotografen en andere artiesten. Catalogusmodellen

Catalogusmodellen

Model Petronella Mwasi
Model : Petronella Mwasi
Fotograaf : Jean-Claude De Vuono

Catalogusmodellen zijn modellen die gefotografeerd worden voor allerlei catalogi, tijdschriften en bedrijfsmagazines. Deze modellen hoeven geen specifieke maten te hebben omdat net hun verscheidenheid een troef is bij het aanbod in de magazines. Ook is een verscheidenheid aan huidskleur vereist t.o.v. andere modellen die in de bladen komen. Heb je een exotische tint, dan ben je zeker geliefd als model in Belgie of Nederland want zij zijn uiteraard in de minderheid. Wel is uiteraard belangrijk dat je een mooie huid en gezonde uitstraling hebt. Mooie witte tanden hebben is de voornaamste voorwaarde als catalogusmodel. Aangezien de catalogi of tijdschriften gericht zijn op de grote massa van het publiek om kleding te promoten zijn modellen met een doorsnee gewicht het meest welkom. Maar catalogusmodellen kunnen ook ingeschakeld worden door bv. reisbureau's die vakanties aanbieden en dus foto's wensen van modellen aan een strand. Afhankelijk voor welke kleding de promotie moet dienen kunnen andere accenten gelegd worden bij de keuze van een model. Bv. wanneer een model een strand-look moet hebben dan kan iemand met gebruinde huid en lichtblond haar haar voordeel halen bij de selectie als catalogusmodel.

Als catalogusmodel moet je meestal in veel variatie van verschillende draagbare kledij poseren. Je moet ook in verschillende seizoenen poseren. Eenmaal dat een bedrijf je heeft geselecteerd als catalogusmodel kom je regelmatig weer aan bod als model voor dat zelfde bedrijf omdat het zien van steeds wederkerende modelgezichten ook een consumentenvertrouwen inboezemt.

Even resumeren wat belangrijk kan zijn voor een catlogusmodel.

  • Allerlei maten van klein tot groot komen algemeen in aanmerking. Ook kinderen kunnen ingeschakeld worden.
  • Allerlei lichaamskleuren kunnen gewenst zijn. Sommige catalogi kunnen echter een voorkeur hebben voor een bepaald lichaamsaccent zoals een gebruinde huid en lichte haarkleur.
  • Met een doorsnee lichaamsgewicht maak je meer kans om geselecteerd te worden. Een zeer getraind lichaam is daarom minder realistisch.
  • Je lichaam moet wel een gezonde, verzorgde huid hebben.
  • Veelal is het hebben van gezonde, witte tanden een vereiste en dit is dan ook meteen de strengste filter in de modelselectie.
  • Een catalogusmodel moet veel langdurige opdrachten uitvoeren in verschillende, draagbare kledij en werkt als model in verschillende seizoenen.
  • Een catalogusmodel moet er op voorhand van bewust zijn dat haar foto's zeer veel verspreid worden over het land maar zonder vermelding van haar naam. Je gezicht wordt dus zeer bekend maar indien je bekend wil worden en veel gevraagd voor opdrachten, moet je voor jezelf promotie voeren.
  • Omdat veel catalogi in deze moderne tijd digitaal worden verspreid is er geen terugweg in stopzetting van publicatie. Je moet altijd met een factor rekening houden dat mensen ongewenst je foto's kopiëren en ergens ongevraagd plaatsen. Dit is uiteraard een overtreding en dan kan je natuurlijk een klacht indienen.